dinsdag 29 juli 2008

Las Vegas in Los Monegros




















Wat wordt Spanje toch een paradijs op aarde. Nu hoef je binnenkort verdorie niet eens meer naar de woestijn in Amerika om eens lekker te gaan gokken. Kan je gewoon naar Aragón, want daar hebben ze toch ook zo'n waardeloos woestijn- en steppengebied waar niemand meer wil wonen ? Daar gaan we 32 casinohotels, 5 pretparken,een paardenrenbaan, een stierenring, golfvelden met bungalows daarbij, en een congrescentrum aanleggen, dacht de socialistische, Aragonese premier. Wil de rest van de familie, vrienden en overigen in je gezelschap liever naar een pretpark ? Terwijl jij je geld over de balk smijt kunnen de anderen gaan varen, de ruimte in of een potje spioneren in Spyland ( weer zo'n nieuw soort amusementsgedrocht.) Of wil je liever zien hoe ze een echte stier om zeep helpen, paarden zien rennen (en wedden dat...,) een partijtje golf spelen of een congresje beleggen ? Everything they can do in Las Vegas, we can do better in Los Monegros, moet de regionale overheid hebben gedacht. De, overwegend Britse, projectontwikkelaars ( Leisure Development ) hadden al, zonder succes, geprobeerd dit project in Dubai en Frankrijk op te zetten. Geraamde kosten 17 miljard euro's. Er komt werkgelegenheid voor 30. 000 personen en er worden 12 miljoen toeristen per jaar verwacht, waarvan 80% buitenlanders.

De arme landeigenaren in het betreffende gebied krijgen ondertussen ( nèt als Dagobert Duck uit het pretpark Disneyland) dollartekens in hun ogen en zullen het project zeker niet willen tegenhouden.

Maar mag ik misschien vragen waar de elektriciteit ( nieuwe elektriciteitscentrales met bijbehorende masten ?) vandaan gaat komen en het water? Het lijkt me, dat het in deze situatie logischer zou zijn zo'n project te plannen naast een atoomcentrale. Dan hebben ze gelijk genoeg stroom en, omdat die dingen altijd rond en bij het water worden gebouwd, genoeg water, bovendien als bijkomende plus, een gelegenheid tot waterrecreatie ( ben ik niet geniaal ?) Hoe gaan die 30.000 mensen naar hun werk ? Komen ze met de trein, tram, bus, metro of wordt er een mega superhighway aangelegd, met bijbehorende toevoerwegen, dwars door de woestijn vanaf Zaragoza, zodat ze allemaal met hun eigen auto kunnen komen ? Of wordt er een stad naast gebouwd voor de werknemers, maar dan moeten er ook scholen en kerken gebouwd worden en recreatieruimtes, supermarkten, café's en restaurants. Is het dichtstbijzijnde vliegveld groot genoeg om 10 miljoen passagiers per jaar te verwerken ? Waar komt het eten en drinken vandaan ? Wie gaat de boel bewaken: lokale politie, privé bewakingsinstellingen of de Guardia Civil? Die toeristen willen vast wel een beetje luxe shoppen als ze een fortuin gewonnen hebben met roulette en blackjack , dus moet er een gigantisch shoppingcentra gebouwd worden. O ja, als ze toch zo nodig Las Vegas willen imiteren , waarom geen campings, disco's, bioscopen, theaters, stadia voor openlucht-concerten, luxe bordelen en trouwkappelletjes ? Wat dat laatste betreft: zou het niet ludiek zijn als je daar kon trouwen terwijl je dat allang was met een ander? Dan kon je alles huren voor dè dag. De kerk, pastoor of dominee, ambtenaar van de Burgerlijke Stand, bruidskleding, bruids- jonkers en -meisjes, familie en vrienden die gespeeld zouden worden door acteurs, toespraken, diner-dansant en bruidstaart. Daarna de fantastische bruidssuite met champagne. De volgende dag ga je gewoon terug naar huis, maar dan heb je wèl de tweede mooiste dag van je leven gehad ( of de derde, etc.) Endemol, ik heb het het eerste bedacht !

Wie krijgt uiteindelijk de rekening van dit alles op hun bordje en wie wordt er beter van ?

Dan is er nog de vraag: wat zijn de consequenties voor het milieu, het wild en de zeldzame vogels, die daar nog leven? Kan de Spaanse "Vereniging voor Verdediging van het Erfgoed" genoeg argumenten aanvoeren en druk uitoefenen op de autoriteiten om "Gran Scala" ( zoals het project heet) nog tegen te houden ?

Hoe komt het toch, dat er altijd mensen en groepen zijn, die zich willen verrijken met dit soort projecten, onder het mom dat het voor de economie zo goed is, terwijl aan de andere kant, helaas, kleinere groeperingen en verenigingen staan, die zich met alle macht inzetten om de natuur tegen dit soort aanslagen te beschermen? Misschien is dat laatste wel reactionair of romantisch, irreëel of idealistisch, dwaas of verstandig, naar gelang je persoonlijke perspectief. Door de menselijke geschiedenis heen, is deze discussie regelmatig gevoerd en tot nu toe schijnt eigenbelang en economische "vooruitgang" het te winnen van de noodzaak ervoor te zorgen dat er straks nog een diersoort is, de mens inbegrepen, die kan overleven in een wereld zonder een natuurlijke omgeving.






Posted by Picasa

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Pfffff, wat heb je gelijk; wat een eng gebeuren weer. En wat voelen we ons opniew machteloos, want hoe veel stemmen er ook tegen het prachtige project zullen zijn, 'vooruitgang' zal er komen...
Marjon de Melker.

Anoniem zei

Ik vind het telkens zo typerend dat het buitenstaanders zijn die zulke projecten afbreken... laat de mensen ter plaatse toch beslissen of ze zoiets willen of niet.
Het zijn niet de mensen aan de "costa's" die hun scholen zien dichtgaan, hun dorpen zien vergrijzen tot er niets meer over is, waar de winkels en bars dichtgaan en er ver moet gereden worden om naar een garage te gaan. Effe een film meepikken ? Olvidalo...

Ik heb zelf 14 jaar in de Spaanse Pyreneeën gewoond in een dorpje van 9 inwoners, dus ik weet waarover ik spreek. En ik trek al jaren met de mountainbike in de steppegordel van de Monegros rond dus ik ken en apprecieer de streek daar. Maar ik zou er niet willen wonen...

Ik zou het natuurlijk ook spijtig vinden om zo'n megaproject op mijn (toeristen)weg te vinden, maar observeer gewoon het leven eens in zo'n uitgestorven dorpje (en dat is letterlijk te nemen) en bekijk de volkstellingen eens sinds de jaren '40 en je weet dat er iets moet gebeuren.
Niets doen betekent binnen dit en 15 jaar spookdorpjes creëren, waar je zéér moeilijk terug mensen permanent krijgt.
Spijtig genoeg brengen de paar mtb'ers en vogelliefhebbers niet genoeg brood op de plank om de mensen een deftig leven aan te bieden - ze zijn nochthans met weinig tevreden. De Monegros is landschappelijk niet interessant genoeg, mensen die "woestijn" in noord Europa willen zien trekken naar de Bardenas Reales, veel spectacualairder. En zelfs daar is het toerisme amper leefbaar.
Er is spijtig genoeg niets romantisch aan een streek vol "badlands", weinig aantrekkingskracht tov omliggende streken en dorpjes die uit een vorig tijdperk stammen. Voor de buitenstaander en de toevallige passant wel. Maar die moeten daar niet wonen. Voor de lokale mensen is dat diep en diep triest...
Laat dus de lokalen beslissen: als zij er niet beter van worden, dan zeker niet slechter.

Koen