vrijdag 21 november 2008

The Russians are coming













' THE RUSSIANS ARE COMING, Builders are looking to Eastern Europe to replace foundering British market.'
Deze kop vonden we in de Costa Blanca News van 14 november jl.
De Spaanse bouwmaatschappijen zijn hard getroffen door de wereldwijde economische en financiële crisis. Tot voor kort zorgde de Britse vraag naar huizen voor een ongekende bouwexplosie. Echter, het gaat slecht in Engeland waar de prijzen van de huizen aan het dalen zijn, terwijl ze hier nog steeds hoog zijn. Daar komt nog bij dat de wisselkoers van het pond t.o.v de euro dramatisch is gekelderd.
Procosta, de bouwassociatie van de Vega Baja, heeft nu aan de Spaanse autoriteiten gevraagd om de administratieve toegangseisen voor Russische kopers te verzachten, want zij zijn volgens hen de enigen die de Spaanse bouwmaatschappijen, en de van hen afhankelijke maatschappijen, nog kunnen redden van een totale bankroet.
De president van Procosta zegt erover, na zijn terugkeer van een twee weken durende promotiereis naar Rusland en Oekraïne : Russen zijn er erg geïnteresseerd om kennis te maken met de Spaanse cultuur en Spanje wordt zeer hogelijk gewaardeerd. Om deze kopers aan te trekken , vindt hij, moet : a) er een directe lijnvlucht komen vanuit de belangrijkste Russische steden naar Alicante Airport en b) het makkelijker worden voor Russen om een visum te krijgen. Andere van zijn argumenten zijn : c) de Russische economie is erg sterk (!?) ,d) Russen zijn geïnteresseerd in het kopen van een huis in Spanje en ze hebben het geld ervoor ( over welke Russen spreekt onze president hier ? De maffia ?)
Tevens meldde hij nog, dat sommige bouwmaatschappijen alleen nog maar Russische kopers hebben en dat veel Russische makelaars zich al in de Vega Baja hebben gevestigd.
Maatschappijen, die afhankelijk zijn van de bouwindustrie zoals loodgieters ( Joe the plumber again), elektriciens, bouwmaterialentoeleveraars, meubel- en interieurzaken kunnen alleen maar overleven als de Spaanse autoriteiten hen steunen met het veroveren van de Russische markt.
Ik vraag me echter af of hier weer, zoals gebruikelijk, voor de korte termijn-oplossing wordt gekozen en de gevolgen van een Russische invasie niet of nauwelijks zijn onderzocht. Zoals : welke Russen komen, hoe overleven ze in Spanje, vormen ze een enclave waar alleen nog maar Russen wonen en werken ?
Hoe passen ze zich aan aan de Spaanse cultuur ? Profiteren alle Spanjaarden van deze nieuwe bevolkingsgroep, wat weten zij van de Russische cultuur ?
Er zijn al veel Russen in onze omgeving te zien en te horen en soms moet ik weer denken aan een jaar of tien geleden toen ik in New York bij vrienden logeerde, die in Brooklyn, aan het strand ( in de buurt van Coney Island) woonden. Zij was van Oekraïense oorsprong en door haar Joodse achtergrond (ondergedoken geweest in de oorlog, daarna geëmigreerd naar Israel en later naar de U.S.) was ze blij, verlost te zijn geweest van haar Russische ' onderdrukkers'. Maar sinds de val van het communistische systeem in de Sowjet-Unie waren vele Russen naar New York geëmigreerd en hadden hun hele buurt overgenomen. Overal zag je Russische opschriften op de ramen van winkels, bars en restaurants. Alle huizen in hun straat waren al opgekocht door Russen en zij voelde zich daar niet meer op haar gemak, temeer ook omdat ze kon verstaan wat er om haar heen gezegd werd. Dus hebben ze hun huis verkocht aan , jawel, een Rus en hebben een appartement gekocht in Manhattan.
Vega Baja, over tien jaar in het Russisch geschreven ?



Geen opmerkingen: