Nou ja , 'zon' ? Die heeft zich vanaf eind september nauwelijks laten zien. Sinds die tijd hebben we geen stabiele periode meer gekend. Het regent veel en het is koud. Of het abnormaal is, weet ik niet. Er wordt veel geklaagd onder de 'expats' dat het hier in de winter zo koud is, velen zijn daarom teruggekeerd naar het land van herkomst of zochten een warmere plek op aarde op. Zo vertrok een paar jaar geleden een bevriend echtpaar naar Thailand, naar Koh Samui, want daar was het tenminste altijd lekker warm ! Voor de grap zei ik, dat als ze daarna naar nòg een warmere plek zouden willen verhuizen, de enige keuze naar de hel zou zijn! Hij vond het wel een goede grap, maar zij was erg bijgelovig en geloofde me misschien wel. De tsunami van een paar jaar geleden was in ieder geval de reden, dat ze hun huis aan het strand verkocht hebben en het binnenland zijn ingetrokken. Ook hadden ze misschien niet gerekend op het feit, dat de regentijd maanden duurt en dat alles dan onder water komt te staan. Ik heb al geruchten gehoord, dat ze plannen hebben om naar Australië te verhuizen. Naar de woestijn misschien ? Ze zijn zich er hopelijk ondertussen wel van bewust dat "ieder voordeel, z'n nadeel hep."
Wat houdt de expats hier verder nog bezig, behalve het weer en de kredietcrisis ? De Engelse pensionados maken zich al jaren druk over hun "fuel allowance", dwz, dat als je in Engeland woont, je als gepensioneerde recht hebt op een brandstofsubsidie , zodat de arme oudjes in de winter niet hoeven dood te vriezen. Dat is natuurlijk heel aardig, maar ze willen het ook ontvangen nu ze in Spanje wonen, maar het lukt maar niet de Engelse regering over de noodzaak daarvan te overtuigen.
De Nederlanders proberen nog steeds gerechtigheid te krijgen, sinds ze door de invoering van de nieuwe zorgverzekeringswet in Nederland, hoge premies moeten betalen + AWBZ, waarvoor ze in ruil in het Spaanse ziekenfonds mogen, met belachelijk lange wachttijden, bureaucratie en geen voorzieningen zoals AWBZ. Als je hulpbehoeftig wordt en zelf niet genoeg geld hebt om ervoor te betalen, moet je dus noodgedwongen terugkeren naar Nederland, wat velen trouwens al hebben gedaan. Zou dat de bedoeling van de Nederlandse regering zijn geweest toen ze deze wet invoerden ?
Een ander onderwerp is de lokale LUV-wet, die vroeger LRAU heette. Ik heb er al eerder over geschreven. Het betreft de land- en huisonteigeningen, zodat de projectontwikkelaars en bouwondernemingen ruim baan krijgen om hun grootschalige projecten door te duwen . Onder deze wet lijden alle inwoners van de Valenciaanse autonomie, ongeacht hun nationaliteit. Het is echter wel zo, dat vele buitenlanders, die op zoek waren naar een rustige omgeving in het achterland, weg van de drukke kust, nu veelal de dupe zijn geworden van een trend, die ze zelf in gang hebben gezet. De Europese Commissie onderzoekt nu of er Europese wetten zijn overtreden. Ondertussen ben je natuurlijk wel je huis, land, en geld kwijt.
Wat verder nog, behalve bureaucratische struikelblokken, verhogingen van lokale belastingen, stijgende werkeloosheid ( 3 miljoen) en corruptie onder burgemeesters en wethouders ? Om in de pessimistische trant verder te gaan las ik vandaag in de Hallo, het Hollandse weekblad aan de Costa Blanca, een interview met een paranormaal begaafde vrouw, die denkt dat er in 2012 ongetwijfeld iets zal gebeuren. Jazeker ! Dit naar aanleiding van de voorspelling van andere eveneens 'begaafden', die beweren dat de wereld in dat jaar vergaat of dat er op zijn minst een zondvloed komt of een soort' spirituele opening', wat dat ook moge betekenen.
Laten we eindigen met iets leuks. Vandaag en morgen worden de dieren weer gezegend tijdens de viering van Sant Antoni Abad ( zie mijn blog van vorig jaar). Een aardige bijkomstigheid is, dat de honden na rijkelijk besprenkeld te zijn door wijwater, gratis een rabies-injectie krijgen.
Volgens mij hadden ze liever een koekje gehad.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten