zaterdag 11 september 2010

Een hutje op het platteland
























In Nederland droomt men van een eigen hutje op de hei, maar in onze contreien is dat een hutje op het platteland ! In de afgelopen 12 jaar dat we hier wonen zijn er, in de onmiddellijke omtrek van ons huis, zes van dergelijke bouwsels opgetrokken. Het gaat hier om illegale huisjes, waarvoor de eigenaar van de grond, waarop het gebouwd wordt, geen vergunning krijgt omdat zijn stukje land te klein is ! Waar ze wel toestemming voor hebben is om een landbouwschuurtje dat uit één vertrek bestaat ( 4 muren met een schuin dak ) te bouwen! Vaak wordt er een grote muur omheen gebouwd, zodat je niet kunt zien wat er daar achter verder gebeurt. Dan wordt er stiekem nog een vertrek aan vast gebouwd, en nog één, en nog één, en wat dan ontstaat is zo'n lelijk gedrocht, dat een Nederlandse welstandscommissie dat onmiddellijk zou verwerpen. Er komt een antenne op het dak, zodat er voetballen en stierenvechten kan worden gevolgd en in de weekends en zomermaanden, komt de hele familie eten en drinken. Er komen wat fruitbomen, een groententuintje, soms zelfs een klein zwembadje en een zomerkeuken om de paella te kunnen bereiden.
Goed, de huisjes worden oogluikend toegestaan, maar de bouwers ervan houden totaal geen rekening met de andere, normale, huizen waar ze tussen worden gezet.
Een paar jaar geleden waren wij aan de beurt om plotseling, zonder waarschuwing, een afschuwelijke lelijke schuur pal achter ons zwembad te zien verrijzen. De eigenaar van de boomgaard, de bakker uit het dorp, ging een betonnen kolos van twee verdiepingen bouwen, zodat ons uitzicht vanaf huis, terrassen, tuin en zwembad, behoorlijk beschadigd werd. De enige oplossing was om de coniferenheg zo hoog te laten groeien, dat hij aan het zicht onttrokken werd. Helaas moest de heg onlangs gesnoeid worden, zodat we weer geconfronteerd werden met



















dat lelijke obstakel. Een andere, vervelende, bijkomstigheid is dat ik vermoed, dat ze daar illegale spullen opslaan. Ze komen vaak in het donker met een paar auto's om spullen in- of uit te laden, soms ver na middernacht. Ik heb een keer door de heg kijkend geprobeerd te ontdekken waar ze mee aan het sjouwen waren, maar het was te donker om te zien wat er in die kisten zat, maar het waren vast geen sinaasappelen ! Machinegeweren ? Drugs ? Of illegaal vuurwerk ? Dat laatste hoop ik niet, want dan zitten we hier helemaal niet goed ! We moeten de heg maar weer zo hoog laten groeien dat we er niets meer van zien.
We zullen maar optimistisch zijn en denken: wat niet weet, wat niet deert !

2 opmerkingen:

Anne zei

A bah. Jammer zeg en wat raar dat niemand het tegen kan houden.
Niet meer stiekem door de heg kijken hoor. Straks zien ze je, nieuwsgierig aagje. ;-)

Anoniem zei

Politie bellen....proberen er iets aan te doen. Kentekennummers van auto's doorgeven aan de politie etc.