vrijdag 31 december 2010

Oudejaarsavond in Spanje
























Het is vanavond oudejaarsavond, Nochevieja in Spanje, en vanaf het moment, al weer vele jaren geleden dat we in Spanje zijn gaan wonen, volgen we de laatste minuten van het jaar op de Spaanse staatstelevisie: TVE. De eerste jaren noodgedwongen omdat we geen satelliet hadden, dus konden we alleen Spaanse televisie-zenders bekijken. Dat kan ik overigens iedereen aanbevelen die in dit land komt wonen, het heeft mij enorm geholpen de Spanjaarden te gaan verstaan (ik had ook altijd het woordenboek bij de hand om ieder woord dat ik niet kende op te zoeken,) want ze ratelen hier wat af ! Later keken we uit een soort traditie. Het is altijd leuk om de BS-ers, die het programma presenteren te herkennen. Die staan dan vaak te rillen van de kou, boven op een balkon van het Puerta del Sol plein in Madrid en leggen nog even haarfijn uit wat de procedures zijn vlak voordat de klok en het carillon tegenover hen, middernacht slaat.
Eerst komt een bol uit de klokkentoren naar beneden zakken gedurende 8 seconden . Het geluid wat je dan hoort is: klingklingkling....
Dan volgen de quartos gedurende 20 seconden, 4 x klingklongklingklong....
Als laatste slaat de klok 12 x, dong...dong... tussen de klokslagen zit 3 seconden.
Bij iedere klokslag is het in Spanje de gewoonte om een druif te eten ( las uvas de la suerte, oftewel de geluksdruiven,) als het je lukt om binnen die tijd ze allemaal op te eten betekent dat geluk voor het nieuwe jaar.
Daarna wordt cava ( de Spaanse champagne) gedronken. Om nog meer geluk te hebben doe je een gouden ring in het glas, waarna je het leeg drinkt.
Een ander pikant detail is dat de dames rood ondergoed moeten dragen voor veel geluk voor het volgende jaar.
Een andere traditie is, dat het publiek op het Puerta del Sol plein een vreemde hoofdtooi draagt. Iedereen heeft een fles cava bij zich en 12 druiven. Niet alleen in Madrid, maar ook in alle steden en dorpen van Spanje verzamelt de ( voornamelijk jonge) bevolking zich op het plein voor het gemeentehuis en viert het uiteinde en begin van het jaar op dezelfde manier.
Op de avond zelf eten de Spanjaarden meestal thuis in familiekring. Het traditionele menu bevat voornamelijk vis, schaal-en schelpdieren. Hoewel er de laatste jaren een trend was om op Kerstavond èn op Oudejaarsavond uit eten te gaan heeft de crisis ervoor gezorgd dat dit jaar de mensen flink bezuinigen en nog maar één keer een restaurant bezoeken.Vele restaurants hebben het daarom moeilijk en de meesten zijn zelfs gesloten, omdat er te weinig boekingen waren. Zelfs met het flink verlagen van de prijzen was het niet mogelijk om veel klanten te lokken.

Vuurwerk wordt er nauwelijks afgestoken, tenminste niet zoals tijdens de zomerfeesten of zoals bijvoorbeeld in Nederland, waar er zoveel herrie is dat horen en zien je vergaat en je de volgende dag wakker wordt in een kruitmist. De jaren dat we op het eiland Mallorca woonden was er zelfs helemaal niets te horen of te zien en hier aan de Costa Blanca, in de buurt waar wij wonen, horen we een paar gillende keukenmeiden, vuurpijlen en rotjes en dat is het dan.


Deze link laat de TVE-uitzending zien van de oudejaarsavondviering op het plein van de Puerta del Sol in 2003. De vrouw is Carmen Sevilla , een bekende actrice en zangeres van Andalusische afkomst. Ze wordt vergezeld door Ramón ( Ramonchu) García uit Baskenland, die dit programma jarenlang heeft gepresenteerd !

Feliz 2011 !

vrijdag 24 december 2010

wigwam bij de barranc



















Onze Engelse buurvrouw vertelde ons een paar dagen geleden dat ze vanuit de bovenverdieping van haar huis, al zes maanden lang, in de verte, de top van een wigwam had gezien. Langs haar huis loopt een karrenspoor dat door de boeren gebruikt wordt om bij hun boomgaarden en moestuinen te kunnen komen. Aan het eind buigt het pad af, omdat het daar dood loopt op een afwatering, een zgn. barranc. De meeste tijd van het jaar ligt de barranc droog, behalve als het hard regent, dan verandert de diepte in een snel stromende rivier. Het pad wordt veel gebruikt door de plaatselijke bewoners om hun honden uit te laten, maar ook wel om even een frisse neus te gaan halen.
Haar zoon is poolshoogte gaan nemen en zag dat, naast de barranc, armoedig geklede mensen in een tent wonen. Ze hebben ook een agressieve hond bij zich die iedereen aanvalt die langs loopt en die een oude hond, die uitgelaten werd door Nederlandse buren, al ernstig verwond had. Ook zag hij overal menselijke fecaliën liggen met het toiletpapier er nog aan vastgeplakt.
Iedereen in de buurt is nu bezorgd want hoe houden die mensen zichzelf in leven? Leven ze van de sinaasappelen en mandarijnen, aangevuld met de groenten die de boeren op hun land telen ? Of gaan ze uit stelen? De Engelse buurvrouw had al geconstateerd dat er mensen op haar terrein moeten zijn geweest, omdat ze menselijke drollen had gevonden. Ze heeft daarom besloten de ijskast, die ze buiten op haar terras heeft staan, leeg te maken. Ze overweegt om ook maar een grote gevaarlijke hond in haar tuin te laten waken, want haar 5 mini hondjes zullen niet veel kunnen uitrichten tegen eventuele indringers.
Alle buren mijden nu dat pad, maar het is toch vreemd dat je zo maar ergens kunt gaan kamperen, ik vraag me af wat de lokale boeren daar nu van vinden. Eén van de gevolgen zou kunnen zijn dat ze nu grote muren en hekken om hun terreinen gaan aanleggen, iets wat voorheen eigenlijk nooit nodig was geweest. Hoewel...de laatste tijd zie ik steeds vaker wildvreemde figuren op ons weggetje lopen met plastic boodschappentasjes en een schaar bij zich, die duidelijk van plan zijn om een paar kilo's van de bomen te gaan halen. Dat gaat sterk in tegen de heersende moraal, die toestaat dat je 1 vrucht van een boom mag plukken om ter plekke op te eten... !

Dit verhaal staat niet op zichzelf, want vandaag vond ik een artikel in het weekblad HALLO, over het toenemende aantal mensen dat op straat moet leven. Geen baan meer, geen uitkering meer, dit overkomt steeds meer mensen in Spanje, niet alleen (il) legale immigranten.

OVERWINTEREN IN EEN TENT




















De economische voorspellingen zijn bijzonder slecht en hoewel de Spaanse regering
blijft volhouden dat ze de problemen aankunnen, gaat een dergelijke verklaring steeds meer op een 'peptalk' lijken, in plaats van dat ze een afspiegeling geven van de realiteit.
De problemen blijven zich opstapelen:
er staan 1.000.000 woningen leeg
vele project-ontwikkelaars en bouwondernemers zijn al failliet gegaan
de banken zullen in problemen komen omdat ze naar hun uitgeleende geld kunnen fluiten
20% van de werkende bevolking heeft geen baan meer
de bijstands-uitkeringen worden opgeheven
voedsel-banken kunnen de vraag niet meer aan.

De conclusie zou kunnen zijn dat Spanje op een te grote voet heeft geleefd en dat het, door de vele subsidies vanuit de EU, leek alsof het een welvarend land was.
Helaas... iedereen heeft op de pof geleefd en nu de huizenmarkt is ingestort wordt pas goed duidelijk welke desastreuze gevolgen dat zal hebben, vooral voor het armste gedeelte van de bevolking.