vrijdag 24 december 2010

wigwam bij de barranc



















Onze Engelse buurvrouw vertelde ons een paar dagen geleden dat ze vanuit de bovenverdieping van haar huis, al zes maanden lang, in de verte, de top van een wigwam had gezien. Langs haar huis loopt een karrenspoor dat door de boeren gebruikt wordt om bij hun boomgaarden en moestuinen te kunnen komen. Aan het eind buigt het pad af, omdat het daar dood loopt op een afwatering, een zgn. barranc. De meeste tijd van het jaar ligt de barranc droog, behalve als het hard regent, dan verandert de diepte in een snel stromende rivier. Het pad wordt veel gebruikt door de plaatselijke bewoners om hun honden uit te laten, maar ook wel om even een frisse neus te gaan halen.
Haar zoon is poolshoogte gaan nemen en zag dat, naast de barranc, armoedig geklede mensen in een tent wonen. Ze hebben ook een agressieve hond bij zich die iedereen aanvalt die langs loopt en die een oude hond, die uitgelaten werd door Nederlandse buren, al ernstig verwond had. Ook zag hij overal menselijke fecaliën liggen met het toiletpapier er nog aan vastgeplakt.
Iedereen in de buurt is nu bezorgd want hoe houden die mensen zichzelf in leven? Leven ze van de sinaasappelen en mandarijnen, aangevuld met de groenten die de boeren op hun land telen ? Of gaan ze uit stelen? De Engelse buurvrouw had al geconstateerd dat er mensen op haar terrein moeten zijn geweest, omdat ze menselijke drollen had gevonden. Ze heeft daarom besloten de ijskast, die ze buiten op haar terras heeft staan, leeg te maken. Ze overweegt om ook maar een grote gevaarlijke hond in haar tuin te laten waken, want haar 5 mini hondjes zullen niet veel kunnen uitrichten tegen eventuele indringers.
Alle buren mijden nu dat pad, maar het is toch vreemd dat je zo maar ergens kunt gaan kamperen, ik vraag me af wat de lokale boeren daar nu van vinden. Eén van de gevolgen zou kunnen zijn dat ze nu grote muren en hekken om hun terreinen gaan aanleggen, iets wat voorheen eigenlijk nooit nodig was geweest. Hoewel...de laatste tijd zie ik steeds vaker wildvreemde figuren op ons weggetje lopen met plastic boodschappentasjes en een schaar bij zich, die duidelijk van plan zijn om een paar kilo's van de bomen te gaan halen. Dat gaat sterk in tegen de heersende moraal, die toestaat dat je 1 vrucht van een boom mag plukken om ter plekke op te eten... !

Dit verhaal staat niet op zichzelf, want vandaag vond ik een artikel in het weekblad HALLO, over het toenemende aantal mensen dat op straat moet leven. Geen baan meer, geen uitkering meer, dit overkomt steeds meer mensen in Spanje, niet alleen (il) legale immigranten.

OVERWINTEREN IN EEN TENT




















De economische voorspellingen zijn bijzonder slecht en hoewel de Spaanse regering
blijft volhouden dat ze de problemen aankunnen, gaat een dergelijke verklaring steeds meer op een 'peptalk' lijken, in plaats van dat ze een afspiegeling geven van de realiteit.
De problemen blijven zich opstapelen:
er staan 1.000.000 woningen leeg
vele project-ontwikkelaars en bouwondernemers zijn al failliet gegaan
de banken zullen in problemen komen omdat ze naar hun uitgeleende geld kunnen fluiten
20% van de werkende bevolking heeft geen baan meer
de bijstands-uitkeringen worden opgeheven
voedsel-banken kunnen de vraag niet meer aan.

De conclusie zou kunnen zijn dat Spanje op een te grote voet heeft geleefd en dat het, door de vele subsidies vanuit de EU, leek alsof het een welvarend land was.
Helaas... iedereen heeft op de pof geleefd en nu de huizenmarkt is ingestort wordt pas goed duidelijk welke desastreuze gevolgen dat zal hebben, vooral voor het armste gedeelte van de bevolking.




1 opmerking:

Anne zei

Oef. Wat een verhaal zeg. En hier zit ik dan achter de kerststol en warme chocolademelk in m'n aangename huisje.