zaterdag 21 januari 2012

De olieboer



'Het gaat slecht', zuchtte de olieboer, 'mijn familie en vrienden hebben allemaal huizen en auto's op de pof gekocht en nu kunnen ze die niet meer afbetalen, want ze zijn allemaal werkloos geworden.'
'Ja, dat is erg, maar olie zal toch altijd nodig zijn ?'
'Als het koud is, zoals nu, wel, want een warm huis is essentieel, maar in de rest van het seizoen....'
Dat is waar. Toen wij ons huidige huis kochten vonden we dat er centrale verwarming moest komen. De Spanjaarden denken dat ze in de tropen wonen, want er worden maar weinig huizen en appartementen opgeleverd met ingebouwde centrale verwarming. Je ziet wel in advertenties dat er airco/verwarming units aanwezig zijn, die blazen echter warme lucht die omhoog stijgt, dus je krijgt wel een warm hoofd doch je voeten blijven ijskoud. Of er is een open haard aanwezig met hier en daar strategisch geplaatste gaskachels. Die laatsten zorgen voor een vochtige atmosfeer in huis, wat nou niet bevorderlijk is voor de gezondheid. Een muffe lucht en schimmel op de muren zijn het gevolg.
De volgende vraag was, nemen we gas- of olieverwarming ? Een gastank moest in de tuin ingegraven worden, ieder jaar een officiële keuring ondergaan en statiegeld was verplicht. Na 10 jaar wordt de oude tank vervangen door een nieuwe. Nu zagen we zo'n ontplofbaar gevaarte in onze tuin niet zitten, dus besloten we olieverwarming aan te schaffen. Bovendien was olie toen goedkoper dan gas (in de afgelopen 13 jaar is de prijs echter met 300% gestegen !)
Een Nederlandse firma, die ons aanbevolen werd, legde binnen een week de installatie aan. Het was een heel werk, want alles moest boven de grond gebeuren omdat door ons hele huis plavuizen lagen die naadloos op elkaar aansloten zodat vloerverwarming uitgesloten was. Het 1000-liter vat kwam in één van de garages te staan en de kachel in de wijnkelder.
We zijn jaren tevreden geweest met ons warme huis in de winter, want het kan hier behoorlijk koud zijn. In sommige winters heeft het flink gevroren, één keer hebben we zelfs -15 C gemeten !
Helaas slaat de kachel de laatste dagen steeds af. Wim maakt het filter schoon en dan doet hij het weer voor een paar uur. Was de olie misschien verontreinigd ? De onderhoudsmonteur is gebeld, maar die kan pas over een paar dagen komen.
Wat een geluk dat we in een paar vertrekken van die airco/verwarming units hebben hangen.
Houden we in ieder geval een warm hoofd !


Geen opmerkingen: