donderdag 5 januari 2012

Achter tralies


Gisteren bekeek ik op Facebook foto's van een mooie B&B in Andalucia. Het zag er schitterend uit, maar voor alle ramen zaten tralies, alsof het hier een luxe gevangenis betrof. Dat is overigens ook het eerste wat opvalt als je Spanje binnen rijdt: tralies voor alle ramen (en de luiken dicht.) Hebben ze hier dan zoveel boeven dat het nodig is, of is het alleen maar voor de sier ? Het eerste, vermoed ik. Een paar dagen geleden vertelde de buurman mij dat we voorzichtig moesten zijn, want het afgelopen weekend was er weer een golf van inbraken bij ons in de buurt geweest. Ze zijn dus wel degelijk nodig, hoewel die tralies geen garantie zijn dat je veilig bent, want met een koevoet zijn ze te verwijderen, zeker als ze niet diep genoeg in de muur zijn gemetseld.
Het kan binnen zelfs gevaarlijk worden als er, bijvoorbeeld, brand uitbreekt, want door de ramen kan je dan niet wegkomen. Het is daarom van het grootste belang om van te voren een evacuatieplan op te stellen. Gelukkig hebben we voor de openslaande deuren tralies die je opzij kunt schuiven, als je tenminste de sleutel bij de hand hebt om het slot open te kunnen maken. Ik heb al een keer met de ogen dicht getraind. Zaklantaarn, tas met papieren en de sleutels mee om buitenom bij de voordeur te kunnen komen, zodat we de honden uit de keuken kunnen redden.

Dan moet het maar: iedere avond tijdens zonsondergang een wijntje drinken om door de tralies te zien hoe de lucht boven de bergen roodgoud verkleurt en de lichtjes beginnen te twinkelen in Benidoleig en Orba.

1 opmerking:

Bouwie zei

Het lijkt me inderdaad heel gevaarlijk vanwege brand en het ziet er niet uit.
Er zijn momenteel hele veilige klap kantelramen te krijgen die zeker net zo veilig zijn. Dit zie je ook steeds vaker in de nieuwe huizen in Spanje