woensdag 26 december 2012

cédula de habitabilidad

Aan het einde van ons weggetje is een nieuw huis gebouwd door een Engelsman. We hoorden een paar jaar geleden dat hij problemen ondervond om de benodigde 10.000 m² grond ( die heb je op het platteland nodig om een bouwvergunning te krijgen) bij elkaar te sprokkelen, omdat veel stukken grond na een erfenis verdeeld worden onder verschillende familie-leden. De toekomstige koper moet dus proberen iedereen over te halen zijn stukje grond aan hem te verkopen. 
Het was een heel gedoe, maar uiteindelijk had hij genoeg grond gekocht om te gaan bouwen. Al gauw zagen we een groot huis boven de sinaasappel-bomen uitsteken. Het is iedere keer weer wennen als het ongehinderde uitzicht op de Sierra de Segaria wordt verstoord, maar we zullen lijdzaam moeten toezien hoe uiteindelijk de hele vallei wordt volgebouwd, want steeds meer boeren kunnen niet meer leven van wat de sinaasappel-oogst opbrengt.


En daar staat hij dan, leeg...Want wat blijkt ? Achteraf gezien had hij 100 m² te weinig grond gekocht en de gemeente weigert nu de "cédula de habitabilidad" af te geven, wat het papier is wat je nodig hebt om elektriciteit, water en telefoon aan te vragen
Deze zaak staat niet op zichzelf, er zijn in Spanje vele van deze huizen, zelfs hele urbanisaties, die nadat ze al waren gebouwd plotseling illegaal bleken te zijn.


Wij wachten af hoe deze zaak zich gaat ontwikkelen. Lukt het Clive alsnog om de benodigde 100 m² te kopen, of laat de gemeente de eis van 10.000 m² schieten ?
We zullen zien....
Geen opmerkingen: