vrijdag 19 oktober 2007

Waarom Spanje ?

De eerste vraag, die de meeste mensen stellen , als je vertelt dat je in Spanje woont, is: waarom Spanje ? Een voor de hand liggend antwoord is : het klimaat. Over het weer wordt hier zelden gepraat laat staan dat er over gemopperd wordt ; immers de zon schijnt hier bijna iedere dag ( De statistieken wijzen plm. 300 dagen per jaar aan). Daar komt nog bij dat het fiscale klimaat ook heel wat aangenamer is dan in Nederland ; binnen de 25 landen van de EU zijn er nog steeds grote onderlinge verschillen in belastingdruk. Een andere reden is, dat we vrijwel ons hele leven gereisd hebben en ons overal wel inschikken en aanpassen .Bovendien spraken we de Spaanse taal al.
De titel die ik daarom voor mijn blog heb gekozen is weliswaar nogal clichématig, maar uiteindelijk wordt alles wat ik meemaak mede beïnvloed door de cultuur van dit land en van deze streek . Als ik in Nederland had gewoond zou de naam voor mijn blog simpelweg "Mijn leven" zijn geweest. Immers van alle miljarden inwoners op deze aarde is er maar één die mijn leven leidt en dat ben ik.
Ieder mens is een speciale combinatie van genen, het milieu waarin hij is geboren en opgegroeid, de opleidingen, die hij heeft gevolgd en van zijn interesses, werk- en levenservaringen etc., die hij in de loop van zijn leven heeft ontwikkeld en opgedaan . Daar heb ik het land aan toegevoegd waar je woont en dat hoeft dus noodzakelijkerwijs niet het land te zijn waar je geboren bent.


Goed, het nieuws van de laatste week is in zoverre exceptioneel, omdat het over 'het weer' gaat en wat voor een weer ! Iedere dag beelden op het nieuws en in de kranten, van mensen die hun bezittingen op straat zetten omdat hun huizen onder water zijn gelopen; auto's, die op elkaar gestapeld zijn; bootjes , ondersteboven op het strand van Jávea met de inhoud overal uitgestrooid en de spectaculairste ramp: de eeuwenoude brug van Beniarbeig, hier 3 km. vandaan, die voor de ogen van miljoenen Spanjaarden, die juist op dat moment naar het nieuws op de TV zaten te kijken, in elkaar stortte. De betreffende reportage is te vinden op YouTube ( zie onder Beniarbeig).
De discussie over de oorzaken van de hevigste 'gota fría' in jaren, zal wel weer oplaaien. Opwarming van de aarde, de uitzonderlijke hoge temperatuur van het Middellandse Zeewater etc. Maar wat doen we ( ze) eraan, zodra alles opgedroogd is ? Een gunstig neveneffect is dat de waterreservoirs, die tot voor kort nog maar voor 30% gevuld waren, nu op het punt staan over te stromen, hoewel dat weer andere problemen oplevert. De strijd, die al jaren gaande is tussen het noorden en het zuiden van Spanje en tussen de twee belangrijkste politieke partijen ( PP en de PSOE , rechts en links ) om via een pijpleiding het water van de natte gebieden naar de droge gebieden over te hevelen kan dan weer op een laag pitje gezet worden, tot.. we worden getroffen door een dusdanige jarenlange droogte, dat de woestijnvorming een feit is vóórdat de bureaucraten weer wakker geschud zijn.

Geen opmerkingen: