zondag 28 oktober 2007

Polop




















POLOP NU EN IN DE TOEKOMST

Een paar jaar geleden ,toen we uit Guadalest kwamen op weg naar de kust, passeerden we Polop, een dorpje dat schilderachtig tegen een bergtop gedrapeerd ligt.We besloten even te stoppen bij een 'mirador' om van het mooie uitzicht te genieten. Aan de ene kant lag Polop en verderop kon je de zon op de Middellandse Zee zien schitteren tussen de wolkenkrabbers van Benidorm door. Wat we minder aangenaam vonden was de stank die van de vuilnis walmde, die in de afgrond voor onze neus was gestort. Legaal of illegaal, dat is de vraag. Het dumpen van ongewenst afval op de mooiste plekjes in de natuur is een onaangename gewoonte van Spanjaarden. Maar als gast in dit land moeten we voorzichtig zijn met onze kritiek. Denk ik.

Guadalest is een 'tourist-trap' . Het meest bezochte gehucht in Spanje. dat beweert tenminste de toeristeninformatie. Wat is daar te zien dan ? Nou, niks eigenlijk. Het is een dorp in de bergen behorend tot het achterland van Benidorm met ong. 200 inwoners dat door een aardbeving, eeuwen geleden, in tweeën is gesplitst. Wat er nog te zien is zijn wat oude ingevallen kastelen uit de tijd van de Moren, en een heleboel ' tacky ', 'overpriced' winkeltjes, museumpjes en restaurantjes. Als je toerist bent in Benidorm heb je de mogelijkheid naar pretparken te gaan zoals 'Aqualandia' en 'Terra Mítica' of een bustochtje te maken naar Guadalest.
De weg tussen Benidorm en Guadalest is oud ,kronkelig en pittoresk. Maar niet voor lang meer. Een geplande brede 4-baansweg moet het nu gemakkelijker gaan maken voor de ontelbare grote touringcars om snel de tocht tussen Benidorm en Guadalest mogelijk te maken.

Uit mijn opmerkingen is wel op te maken, wat ik er eigenlijk van vind, maar ik weet heel goed, dat mensen zoals ik de trend hebben gezet . Onze generatie wilde alle beroemde plekken van deze wereld zien en ontdekken. De Akropolis in Athene , Macchu Pichu in Peru, de Himalayas in Nepal , de Sahara in Tunesië, de piramides van Egypte, het operagebouw in Sydney ,de Kilimandjaro in Tanzania, de wildparken in Kenya, de tempels van Kyoto , het Raffles Hotel in Singapore, het Oriental Hotel in Bangkok , New York, de Niagara Watervallen, L.A. , Las Vegas, the Grand Canyon , Rocky Mountains, Death Valley, midzomernacht in Alaska, Chichen Itza in Mexico ... tja wat eigenlijk niet?
Ik ben tot de slotsom gekomen, dat mensen zoals ik, die altijd op zoek zijn geweest naar schoonheid en ongereptheid in de natuur, de oorzaak zijn geweest van het verdwijnen ervan. Immers op het moment, dat je het vindt is het niet meer ongerept.


Posted by Picasa

Geen opmerkingen: