zondag 28 oktober 2007

Landje-pik

Toen ik nog op de lagere school zat deden we een spelletje dat 'landje-pik' heette. In de aarde werden stukjes land getekend die aan elkaar grensden. Iedere deelnemer kreeg een stukje toegekend. Van een afstandje probeerden we dan met een mes het grondstuk van de anderen te raken. Lukte dat, dan werd het stuk vanaf je mes tot je eigen grondstuk, bij jouw land getrokken. Wie het beste kon mikken was aan het eind grootgrondbezitter. Ondanks het feit, dat we allemaal een mes in handen hadden gingen we daarna vreedzaam onze eigen weg.

In de Comunidad Valenciana wordt hetzelfde spel gespeeld, maar nu door de overheid in samenwerking met projectontwikkelaars en bouwondernemingen. Er is zelfs een wet, die deze handelswijze ondersteunt. Eerst heette die wet de LRAU, door de Engelsen ,smalend, de Land Grab-law genoemd. Het komt er op neer, dat gemeentes landbouwgrond kunnen herclassificeren als urbanisatie met als gevolg, dat als je op het platteland een huis hebt gekocht, heerlijk ver weg van de massale betonnen urbanisaties aan de kust, je plotseling geconfronteerd kan worden met het feit, dat er een weg dwars door je tuin of huis is 'gepland' of in het ergste geval er een totale onteigening plaatsvindt zonder adequate compensatie. Behalve dat het huis een stuk minder waard of onverkoopbaar is geworden, wordt men dan bovendien ook nog verplicht mee te betalen aan de infrastructuur van de nieuwe urbanisatie.
De onteigeningen kwamen zo veelvuldig voor, dat er onder de getroffen huiseigenaren massaal verzet is ontstaan tegen deze wet. Uiteindelijk heeft Brussel de Comunidad Valenciana gedwongen deze wet aan te passen. Dat hebben ze gedaan. De wet heet nu LUV ( nee het heeft niets te maken met Patty Brard en die andere twee) en dat is zowat het enige verschil.

Deze toestanden worden in de hand gewerkt, door de bestuurlijke structuur in Spanje. Men kent hier de gekozen burgemeester. (Als er iemand, die dit leest, lid is van D66, let dan nu op !) Dat heeft vooral in plattelandsgemeenten en/of gemeenten, die eeuwenlang afgesloten zijn geweest voor de rest van de wereld,( bv. door een bergrug , een meer of een rivier) als gevolg, dat de machtigste ( dus rijkste) families van het dorp, de burgemeester leveren. Deze families bezitten ook de meeste grond, vaak landbouwgrond, boomgaarden, berghellingen en bossen.

De laatste 10 jaar is er een trend ontstaan , bij vooral de buitenlanders, om weg te trekken van de kust om in het achterland een huis te gaan zoeken. Dit is de notabelen van de kleine dorpjes niet ontgaan. Stiekem werden gebieden opgekocht voor een appel en een ei, om daarna in de gemeenteraad te worden geherclassificeerd als urbanisatie. Bingo ! Bij alle schandalen, die daarna zijn onderzocht is het dan ook geen wonder, dat de naam van de burgemeester, plus die van zijn familie en vrienden, bovenaan de lijst staat van verdachte van bovenstaande praktijken. Helaas, loopt het nu, in tegenstelling tot vroeger tussen mij en mijn speelkameraadjes, niet altijd even vreedzaam af.
"MOORDAANSLAG OP BURGEMEESTER " kopte de Nederlandstalige krant HALLO deze week, "MAYOR SHOT DOWN " staat er op de voorpagina van de Engelse Costa Blanca News. Kort na de aanslag met een .22 revolver op de burgemeester van Polop werd een aantal verdachten aangehouden, wiens motieven de onteigening van hun grond zouden zijn i.v.m. de uitbreidingsplannen van de gemeente ( Polop ligt hoog in de bergen in het achterland van Benidorm). Het inschakelen van een huurmoordenaar wordt zelfs niet uitgesloten.

Dit is slecht nieuws voor alle burgemeesters in de regio, maar ik ben bang, dat, ondanks de tot moordzucht leidende haat van de onteigende bewoners, het al te laat is om het mooie achterland van de Costa Blanca nog te redden.

Geen opmerkingen: